15.9.2018 - Cvičení "Základna 2018"



Datum konání:
15.9.2018

Od čtvrtka 13. září 2018 do neděle 16. září 2018 probíhá v předurčeném prostoru areálu Psychiatrické léčebny Bohnice taktické cvičení „Základna 2018“, které je určeno k ověření připravenosti složek IZS a dalších dotčených subjektů při provozu materiální základny humanitární pomoci.

 

Do cvičení jsou aktivně zapojeny jednotky požární ochrany, členové Českého červeného kříže, zástupci Magistrátu hl. m. Prahy, Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, Policie ČR – OŘP Praha III – MO Bohnice, Městské policie hl. m. Prahy, dotčené městské části a dalších subjektů. Kromě samotné materiální základny humanitární pomoci byla v rámci cvičení nasazena i řada další specializované techniky.

Pražská záchranná služba poskytla pro cvičení svůj velkokapacitní kyslíkový vůz Atego. Nechyběli strážníci MP Praha, včetně Útvaru psovodů, profesionální i dobrovolní hasiči, psychologové a mnozí další.

A jaký že byl vlastně námět cvičení? Hráz Hostivařské přehrady je poškozena a hrozí její protržení. Lidé z okolí přehrady museli být evakuováni. Všichni byli přemístěni do této „základny“, která byla provizorně postavena. Jsou zde stany na přespání, stany s jídelnou, výdejna jídla, nechybí sociální zařízení, či stany s psychologickou pomocí. Hasiči jsou dokonce připraveni i s řadou nabíječek pro různé typy mobilních telefonů a vytvořili také WiFi hotspot, aby se evakuovaní mohli prostřednictvím internetu informovat o aktuální situaci ve městě. Stejně tak jim byly informace podávány ze strany hasičů a dalších složek IZS.

 

V rámci cvičení měli figuranti jasné role. Někteří byli klidní, jiní tropili výtržnosti, kolabovali, měli zdravotní potíže, či potřebovali psychologickou pomoc. Došlo i na zákrok policistů a strážníků. Cvičení bude po svém skončení vyhodnocováno. Všechny složky IZS tak zjistí, zda nemají v takovýchto případech nějaké nedostatky, případně co by se do budoucna dalo zlepšit.

 
FOTO a TEXT: TÝDENÍK POLICIE

 DSC_0645.jpgDSC_0657.jpgDSC_0633.jpgDSC_0652.jpg